June 2, 2017 | In: Uncategorized

Garden of Words

För inte så länge sedan så kollade jag för första gången på animefilmen “The Garden of Words“, av den strålande visionären och regissören Makoto Shinkai. Shinkais popularitet och växande fanskara har bara förstärkts av flertalet excellenta filmer och kortare experimentella filmsnuttar som visar på hans otroliga förmåga att förmedla drama, intensiva känslor och det dolda, emotionella i människors dunkla vrår. Allt paketerat i ett visuellt yttre som ofta är häpnadsväckande och unikt just för Shinkai. I mina ögon är Shinkai och hans samarbetsstudio CoMix Wave Films förmodligen de bästa i skrivande stund när det kommer till att leverera animefilmer med ett speciellt djup och som samtidigt tjänar som veritabel bildporr.

The Garden of Words följer två personer vars öde flätas samman i ett regnruskigt och grått Japan. De börjar ses vid ett lusthus i en park (som för övrigt finns i verkligheten) där de delar tystnaden och, till slut, sina känslor med varandra. De är nämligen båda i en plats i livet där de brottas med sina känslor, andras krav och framförallt om de har modet att genomföra det som de tror på, oavsett vad de själva eller andra tycker. 15-åriga Takao vill bli skomakare och hatar skolan, medan 27-åriga Yukari försöker fly från sitt jobb som lärare på samma skola som Takao går till – hon vill ha ett scenbyte. Men av olika anledningar förankras deras själar kvar i Tokyo och vi får alltså följa dessa två människor när de tillsammans konfronterar sin existens och vad det är som de bör göra med sina liv.

Filmen är typisk för Shinkai då den erbjuder romantiska och dramatiska inslag men presenterar det på ett subtilt och tillbakadraget sätt. Mycket är berättat ur ett ganska stoiskt perspektiv där man får se, men inte röra, så att säga. Det mesta är underförstått i Shinkais filmer, och berättelsen drivs snarare framåt av de hinder som måste överkommas samtidigt som man bejakar de känslor som nästintill varje människa måste få brottas med under ens liv.

Som ett stort fan av Shinkai så rekommenderar jag detta visuella mästerverk. Kolla gärna in hans andra filmer, såsom 5 centimetres per second, eller varför inte Your Name som till och med visas på bio i Sverige i skrivande stund?