April 11, 2017 | In: Uncategorized

Belysning på tavlor förhöjer dess estetik

Ni som följer min blogg vet sedan tidigare att jag gillar litteratur, och jag har redan skrivit några kortare essäer här som illustrerar vad jag känner inför kända verk inom litteraturkonsten. Jag älskar både att skriva och att läsa bra litteratur, och det är något jag viger mitt liv åt. Så mycket står klart. Det ni kanske inte vet, och som jag inte direkt skyltat med heller, är att jag egentligen älskar all slags humaniora. Allt som har med skapandets konst och vad vi människor är kapabla till att göra.

Det i sig är nog inte konstigt alls – steget från litteratur till låt säg historia eller filosofi är inte stort. I många fall hänger de olika disciplinerna till och med ihop. Du kan förstå varför en tavla målats eller en idé har sprungit upp om du förstår kulturen och historien bakom artisternas eller idétänkarnas hemland och omständigheter. Och på den vägen är det. Jag försöker se all form av konst som ett nät av efterföljande, kopplade händelser och skeenden som formar vår gemensamma historia.

Något jag verkligen uppskattar är att gå till konstmuséer och titta på de olika tavlor som målats genom historien. Det har funnits många, fantastiska skapare genom åren. På det viset är det lite synd, eftersom dåtidens målarkonst skiljer sig från nutiden. Jag kan inte säga att jag uppskattar den samtida målarkonsten alls. Det finns något raffinerat och genuint i hur de gamla mästarna målade sina verk.

Något jag märkt när jag besökt alla dessa konstgallerier och muséer är hur viktigt det är med rätt tavelbelysning. Det är en ouppskattad form av en tavlas estetik. Naturligtvis är det naturliga ljuset alltid bäst, men när man återbesöker en tavla på kvällen så är det lätt att missa detaljerna, om man såklart inte har något artificiellt ljus att luta sig mot. Det skänker ett ytterligare djup till tavlor, dygnet runt, som jag inte tänkt på innan. Det reser också frågan om hur de gamla mästarna hade känt inför det, att människor runtom i världen skulle kunna titta på deras verk, under dygnets alla timmar, med hjälp av artificiellt ljus. Kanske hade de uppskattat det. Kanske inte.